Καπάνι: Η παραδοσιακή αγορά

Μυρωδιές και χρώματα με ζουρνάδες και κλαρίνα… Σάββατο μεσημέρι σε ρυθμούς αγοράς, η πόλη κινείται, φωνάζει, σφύζει από ζωή! Μετά από τις τελευταίες βροχές, πρώτη ηλιόλουστη ημέρα και ο κόσμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης γεμίζει τους δρόμους και την αγορά. Εάν πολυαγαπημένο σημείο είναι το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη. Η παραδοσιακή αγορά στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η πλατεία Άθωνος και το Μπεζεστένι. Τα κτήρια της αγοράς είναι διώροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί. Το όνομα «Καπάνι» προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στην αγορά πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα κ.ά. Χρώματα, μυρωδιές, βρίσκεις εδώ σε αφθονία πολλά είδη. Ενα μωσαϊκό ανθρώπων κινείται μέσα στα στενά της αγοράς, διαλέγει , παζαρεύει, ενώ οι κράχτες με τις στεντόρειες φωνές τους διαλαλούν την πραμάτεια τους, κάνοντας αστεία και πειράζοντας ότι θηλυκό περνάει από μπροστά τους.
Δείτε επίσης:   Στοά Μοδιάνο: Πότε κλείνει και πότε θα ξαναλειτουργήσει
  • Εδώ το καλό μπουτάκι…λέμε… Πω! Πω! Ενα μπουτάκι! ( Και τα μάτια γίνονται εξόφθαλμα, κοιτώντας την ζουμερή κυρία με το μίνι). -Έλα τι ζαργάνα έχω εγώ!… (Εννοώντας την κοπέλα που μόλις πέρασε μπροστά από τον πάγκο του). Φωνές, γέλια, έντονες κουβέντες υπό τους ήχους των μπαλτάδων των κρεοπωλών , άλλα και με ζουρνάδες και κλαρίνα. Πλανόδιοι μουσικοί γυρίζουν μέσα στα στενά της αγοράς και ξεσηκώνουν τον κόσμο που κάθεται στα χαρακτηριστικά μεζεδοπωλεία, που μοιάζουν να είναι ξεχασμένα σε άλλες εποχές.
Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει. Εδώ βλέπεις το γνήσιο λαϊκό πρόσωπο της πόλης, Βλέπεις τον βιοπαλαιστή, αλλά και τις καλοντυμένες κυρίες και τους ενθουσιασμένους τουρίστες! Σάββατο μεσημέρι στην υγειά σας με τσιπουράκι, μεζέ και τους ζουρνάδες να παίζουν την μουσική της παρέας και του γλεντιού. Στο Καπάνι η καρδιά της πόλης χτυπάει, αλήτικα, ανάλαφρα, απλά και τόσο μα τόσο αληθινά!
Το άρθρο ανήκει στο webSite https://www.life-events.gr/i-poli-mou/kapani-paradosiaki-agora/ και είναι δημοσιευμένο από την κ. Φωτεινή Κατσάλη.  

Αφήστε μια απάντηση